Kanibalisme bij muizen

Ik heb een aantal muisjes waarmee ik af en toe een nestje fok. Ze hebben alle ruimte, speelmateriaal enz.
Toch overkomt het me regelmatig dat ik een nestje heb en dan een paar dagen later dode halfopgegeten muisjes vindt, of zelfs helemaal geen muisjes meer over heb.
Ik vind het een vreselijk naar gezicht zoiets. Hebben jullie hier ervaring mee?

Helpt dierlijk voer bijvoeren, zoals kattenbrokjes? Of lok ik het dan extra uit?
Ik heb geen ervaring met muizen, maar ken wel wat van gerbils. misschien dat er parallelen zijn. Gerbils hebben bv dierlijke eiwitten nodig.
Zijn het de kleintjes die opgegeten zijn?

zo ja, dan kan het zijn dat ze inderdaad dierlijke eiwitten missen. Bijvoederen kan dan via kattenbrokjes of meelwormen (als muizen dit eten). Het kan ook zijn dat de moeder om een andere reden het nest opruimte (bv ze vindt het nest niet goed genoeg en ruimt het daarbij op.
Jonkies worden over het algemeen opgegeten als: ze ziek, zwak of te klein zijn en dus geen overlevings kans hebben. Wel is het goed om ze iets van dierlijke eiwitten te geven (kattenbrokken, meelwormen kunnen ook, de muizen maken deze dood en eten ze op, maar laten wel het "huidje" van de meelworm liggen. En niet alle muizen eten ze (hier maar 2 van de 5..))
Moeders eet ze dus niet voor niets op, in de natuur gebeurd dit ook. Alleen de sterke zullen het overleven (en dat kan je dus beinvloeden door de moeder dierlijke eiwitten te geven..) en de rest word opgegeten, zodat moeders deze eiwitten van het jong weer binnenkrijgt. Een overlevingstactiek dus.

Is het een andere muis (vrouwtje die niet zwanger is bijvoorbeeld) en eet zij de jonkies op?! Dan heb je te maken met een jaloers vrouwtje en kan je die er beter uithalen, anders gaan misschien harstikke gezonde jonkies dood door het gedrag van dit jaloerse vrouwtje (hebben wij gehad, perfect gezond nest, toch 2 dood dankzij jaloers vrouwtje! gelijk eruit gehaald en nu worden er geen jongen meer gedood en opgegeten!)
Oke, bedankt voor jullie antwoord.
Ik was een beetje bang dat als ik dierlijke voeding bij zou voeren, ik het juist zou uitlokken, maar dat is dus niet zo.

Vanavond mijn muisjes maar voor het eerst wat kattenbrokjes door het voer gedaan....
Nee, is zeker niet zo. Ik merk aan mijn nestjes en het eerste nestje dat bij me broertje is geboren, dat deze nestjes juist sterker zijn en dus ook niet zo snel overlijden (eerste nestje bij me broertje heeft er 1 slechts 2 dagen geleefd, daar was ook geen papa bij enkel 2 vrouwtjes en het nestje.. ) Wat voor mij toch laat zien dat het juist goed is dat ze die dierlijke eiwitten binnenkrijgen.

Hopelijk blijven er nou bij jou ook meer babymuizen leven! :D
Mijn ervaringen zijn dat muizen inderdaad de zwakke jongen soms doodmaken, omdat ze een slechte overlevingskans hebben. Ook weet ik dat het soms gebeurt als er meerdere vrouwtjes in een bak zitten met het nestje, uit jaloezie. Bij mijn eerste nestje heb ik het vrouwtje apart gehouden, ook zonder het mannetje. Dit is helemaal goed gegaan, ik had 6 gezonde kleintjes en de moeder deed het prima alleen. Ik voerde wel meelwormen bij, omdat ze meer dierlijke eiwitten nodig hebben als ze zwanger zijn en de kindjes moeten voeden na de geboorte.

PS @ Tirza: Al mijn muizen eten de meelwormen helemaal op, ook het huidje!  :)
Oke, hier dus niet hahaha, echt het huidje van de meelworm laten ze steeds liggen.
@ Tirza: Misschien zijn die van jou gewoon erg kieskeurig, lusten ze het huidje niet. :)
Lekker, iedere keer die huidjes weer uit de bak halen.. ?
Ze laten de huidjes in het bakje vallen waar ik de meelwormen voor ze in doe.. Dus hoef alleen het bakje er maar uit te halen..
Smakelijke verhalen hebben jullie, zeg.... :?
Ik houd het maar op kattenbrokjes, vind ik iets makkelijker....

Vandaag overigens weer een nestje kwijtgeraakt. Gisteren waren de kleintjes geboren, een stuk of 6 ongeveer. Het was het eerste nestje van deze moedermuis.
De rest van de dag het nestje met rust gelaten, kattenbrokjes bijgevoerd (al voor de geboorte ook) en vanmiddag even weer gekeken: alle jongen weg...
Ik vind het toch zo zielig... :cry:
Zou het dan toch de onervarenheid van zo'n eerste keer zijn bij ma muis?
De natuur heeft helaas vele rare kanten waar niets aan te veranderen is. Veel sterkte bij het verlies.
@ Alice: Veel sterkte met het verlies van je kleintjes.. Bij het eerste nestje (ook 6) van mij is alles gewoon goed gegaan. Mama muis deed het prima, nergens problemen mee gehad. Ze at wat meer, dronk veel meer water en ik voerde haar extra eiwitten. (meelwormen)
Misschien wist jouw mama muis niet zo goed wat ze moest doen, of wist ze dat het geen gezonde kleintjes waren?
Aah gut! Weer babymuisjes kwijt...

Het wil wel eens voorkomen dat een vrouwtje die voor het eerst een nestje baart indd niet weet wat ze er mee aan moet, maar het kan door zoveel dingen komen. Wel goed dat je haar bijgevoerd hebt met kattenbrokken, hopelijk volgende keer meer geluk meis..!
:? Dank je wel.

Ik heb nu nog een vrouwtje zitten die volgens mij zwanger is. Als ik het zeker weet, haal ik haar eruit en zet haar eens helemaal apart. Als dat dan niet meer helpt, weet ik het niet meer.....
Bedankt voor jullie steun en tips!
:D Beetje blij!!!

Mams was eerder bevallen dan ik dacht en ik kon haar er dus niet meer uithalen. Ik keek al met de nodige voorgevoelens in het nestje, maar:
ZE LEVEN ALLEMAAL, yes! Beginnen nu al redelijk rond te kruipen en de wereld te ontdekken.
Eindelijk......! \:D/
OOoh, beter!! het heeft even geduurt, maar eindelijk!! :D
Gefeliciteerd! Ik hoop dat het allemaal goed gaat.


Dankjewel!

Het gaat nog steeds heel goed. Het is een echt toverbalnestje: alle kleuren zitten er bijna in. Het grut gaat al alleen op ontdekkingsreis en alle familieleden in de bak laten het gewoon begaan.
Snap jij 't nog?

Maar goed, eindelijk dus goed bericht! Bedankt voor jullie steun! :D
Das zeker goed bericht ja! Mooi dat ze het goed doen!